Gehoorapparaat is geen bril

Gehoorapparaten zijn niet gemaakt om op te vallen. Inmiddels kan ik niet meer zonder.  De aandacht vestigen op mijn gehoorapparaten, dat ligt niet in mijn comfort zone. Precies daarom heb ik besloten dat juist dat wel te doen.

Gehoorapparaat is geen bril

Het is een misverstand dat je met gehoorapparaten weer hoort zoals alle andere mensen. Het werkt nu eenmaal niet als een bril.

Niet het horen van geluiden is het probleem. Geluid kan je immers gewoon versterken. Vooral het uit elkaar halen van verschillende klanken is moeilijk. Ook het duurste gehoortoestel ter wereld helpt daar niet bij.

Het verschil tussen de woorden “paard” of “baard” is niet te horen. Zonder context ben ik nergens. Dat kan best hard werken zijn.

ReSound Alera 961

Ik heb ReSound Alera 961. Klinkt als een goedkoop Spaans automerk. Maar het komt uit Denemarken. Dat schept ook meer vertrouwen.

Door de moderne grijze kleur zien ze er niet zo suf uit. Goedkoop zijn ze niet. De prijs was €1100, per stuk. Ik ben er redelijk tevreden mee.

Batterijen gaan een week mee. Als ze op raken, krijg je een waarschuwingspiepje. Dan heb je nog een half uurtje om ergens verse batterijen te vinden. Meestal wel een jaszak met een blister batterijen.

Ik ben er vooral tevreden mee, vanwege twee kleine accessoires. Irritant genoeg hebben ze verschillende usb poorten (mini en micro). Ringleiding doen ze ook niet aan.

ReSound telefoon clip

Via bluetooth kan ik verbinding maken met mijn iPhone. Zo kan ik er mee bellen. Geluid komt rechtstreeks binnen via gehoortoestellen. Voor inkomende gesprekken moet je het altijd aan hebben staan. Dat werkt niet echt in de praktijk.

Ik beken – ik gebruik het voornamelijk om hiermee naar muziek te luisteren. Tijdens het hardlopen. Of tijdens het wegbrengen van de vuilniszakken. Nadeel is niemand kan zien dat je naar muziek luistert, en een gesprek willen aanknopen.

ReSound Mini mic

Het ziet er bijna identiek uit als de telefoon clip. Groot verschil, dit is een microfoon die je aan iemand anders kunt geven. Zo kun je in een lawaaiig restaurant elkaar alsnog goed verstaan.

Degene met de goede oren draagt deze mini mic. Alles wat hij/zij zegt komt linea recta in de gehoortoestellen. In restaurants wordt degene met de telefoonclip, vaak aangezien voor iemand met een soort pacemaker.

Werkt ook goed in situaties waarbij je de ander niet goed aan kan kijken. Liplezen combineert bijvoorbeeld slecht met autorijden. Of met fietsen. Lopen.

Site Footer