Gebarenchallenge – doe mee!

Sinds een paar weken hebben we een nieuwe rage thuis. De gebarentaal. De kinderen vinden het schitterend en pikken het snel op. Met de uitstekende Kwebl app op de telefoon leren we de belangrijkste woordjes in gebarentaal. Ik heb honger, ik heb dorst, ik heb genoeg – het gaat makkelijk. Koffie, thee, aap – ook minder urgente woordjes hebben hun interesse.

Ik ben niet doof. Gebarentaal heb ik dan ook niet nodig. Maar horend ben ik ook niet. Liplezen en de context,  eigenlijk kan ik niet zonder. Het is wel vermoeiender dan “gewoon” luisteren zoals ik voorheen kon. Soms raak ik de draad in een verhaal kwijt. Het is niet altijd makkelijk vervolgens weer aan te haken. Wie weet is het onderwerp immers al veranderd. Een leuke anekdote vertellen over een gespreksonderwerp van tien minuten geleden, altijd een risico.

Daarom gebarentaal. Er hoeft maar één iemand te praten met de handen en ik ben weer bij.

De gebarenchallenge 2017

Bianca van der Horst begint per 1 februari met de Gebarenchallenge 2017. De Haarlemse is bekend van haar website 100procentslechthorend. Positief, enthousiast en inspirerend. Vanaf 1 februari stuurt ze wekelijks 10 gebaren op per mail, en er zijn twee webinars. Geen idee wat dat laatste precies is, maar dat maakt niet uit.

En wat is de “challenge”, van de gebarenchallenge? Het is een uitdaging, geen wedstrijd. Je krijgt ook geen diploma. Als je tegen iedereen vertelt dat je het gaat doen, maakt het de kans een stuk groter dat je het ook echt volhoudt. Een beetje zoals deze boekenlees-challenge van Hebban.

Gebaren met kinderen

Amerikaans onderzoek naar gebarentaal leren bij jonge (horende) kinderen wijst op blijvende positieve resultaten voor hun taalontwikkeling (Marilyn Daniels, 2001, pdf).

Ik geloof er geen hout van.  Idem dito voor het onderzoek naar baby sign language (wiki). Ik voorzie wat problemen met het wetenschappelijke karakter van het onderzoek. Desalniettemin, de kinderen vinden het fantastisch. Daar gaat het om.

Doe mee!

In je eentje de gebarentaal beheersen, dat is niets. Bovendien vergeet je dan de gebaren geheid. Daarom, probeer mensen in je omgeving mee te laten doen – de kinderen zijn sowieso al fan.

Dus doe mee! Gebarenchallenge 2017. Kosten zijn €29,95 inclusief BTW. Dat is een schijntje. Betalen kan je met iDeal. Begin per 1 februari.

Site Footer