Zwemmen met Droog Haar

Vanaf het moment dat ik slechthorend werd, is het zwemmen er niet leuker op geworden. Gehoorapparaten zijn kleine wondertjes van techniek. Maar een duik in het zwembad zullen ze niet overleven. Het is niet waterdicht, er werd zelfs geadviseerd om er vooral niet teveel mee in de regen te lopen.

Jammer dan. Mensen kunnen verstaan in de kroeg is belangrijker dan een waterdicht gehoor. Met mijn cochleair implantaat in het zwembad werd het extremer: zonder dit toestel ben ik nagenoeg doof. Het kleine beetje restgehoor mag geen naam hebben.

Indoor zwembad

In de nazomer verbleven we met de familie in een fantastische villa in de Belgische Ardennen. Met een royaal indoor privé zwembad. Al twee jaar heb ik een waterdicht omhulsel van mijn cochleair implantaat in de kast liggen. Peperduur, zoals alles wat met gehoorapparaten en implantaten te maken heeft. Als ik het hier niet ging uitproberen, zou het er nooit van komen.

Het was onhandig. Het apparaatje in zo’n plastic hoesje wurmen, en alle kabeltjes vervangen door waterdichte exemplaren was een gepriegel. En dan zwemmen, en als het goed is overleeft mijn cochleair implantaat een duik.

Als het blijft zitten natuurlijk. Als het los raakt belandt het op de bodem. Dat is in een zwembad overkoombaar leed. Maar onwennig was het. Waarschijnlijk is het inderdaad waterdicht. Maar als het niet zo blijkt te zijn, hebben we een probleem. De resterende dagen van het familieweekend in volkomen doofheid doorbrengen – dat is geen prettig vooruitzicht. De verzekering zou eventuele schade vast wel dekken, maar daar heb je tijdens een vakantie weinig aan.

En het geluid? Dat klonk precies zoals je zou verwachten met een een apparaatje dat waterdicht verpakt is. Alles klinkt ver weg: alsof er inderdaad een plastic scherm tussen mij en de buitenwereld geplaatst is.

Matige risk / reward

De risk / reward verhouding was matig. De beloning (even zwemmen) stond in geen verhouding tot het risico (dagen doof zijn op vakantie). Eigenlijk wil ik volgende zomer suppen door de grachten. Ik heb nog nooit gezien dat iemand van een sup board afviel, maar dat risico kan ik niet nemen zonder bescherming tegen het water.

Zwemmen is nooit mijn hobby geweest, dat scheelt een slok op een borrel. Daarom was het lafjes zwemmen met droog haar. De waterdichte versie van de CI is niet getest. Over een jaar of drie krijg ik een nieuwe versie van de CI – en dan is er een apparaat achter de hand. Dat zwemt een stuk ontspannender.

Ik las dat Dennis Hardes vaker zwemt met zijn CI. En zijn CI apparaat (zijn “oor”) zit dan met een armband vast om zijn bovenarm en met een langer kabeltje naar de magneetspoel op de zijkant van je hoofd. Dat kan natuurlijk. Het apparaat dat de geluiden opvangt, hoeft niet per se op je je oor geplaatst te worden. Kan ook op je hand zitten (talk to the hand).

Site Footer