Einde mondkapjes nabij

De pandemie heeft plaatsgemaakt voor de zomer. Dat bevalt veel beter. De vaccinatie trein loopt soepel en langzaam komt het oude leven weer in zicht. Maar zover is het nog niet. De fruitmand op de eettafel met mondkapjes kan nog niet worden opgeborgen. De wasbare mondkapjes hebben overigens nimmer een wasmachine van binnen gezien.

We hebben het lang volgehouden zonder mondkapjes in Nederland. Volgens het RIVM zouden mondkapjes dragen “mogelijk enigszins bijdragen aan het beperken van verspreiding van covid-19”. Ik heb nog valse hoop gehad dat de mondkapjestrend hier zou overwaaien. Niet omdat het niet zou helpen, maar omdat het voor slechthorenden vervelend uitpakt. Ten eerste omdat je mensen minder verstaat, en tweede omdat er kostbare gehoorapparaatjes op de grond vallen.

Mono geluid went

Dankzij de mondkapjes ben ik afgestapt van het dragen van een gehoorapparaat in mijn linkeroor. Mijn cochlear implantaat aan mijn andere oor werkt goed genoeg. Het gehoorapparaat voegt weinig toe. Dat was ook de rekensom van de audioloog in het AMC, “30% gehoor links samen met 85% gehoor rechts betekent in totaal 85% gehoor”. Het went ook dat het geluid nog maar via één oor binnenkomt.

Als je bij het opdoen (en vooral het afdoen) van een mondkapje maar op één oor hoeft te letten, scheelt dat een slok op een borrel. De spreekwoordelijke druppel was de val van mijn CI in de sneeuw bij het afdoen van een mondkapje. Dat is inderdaad alweer een tijdje geleden. Volledig verzekerd en geen schade, maar toch schrikken. Dagen zonder geluid tijdens een reparatie is geen fijn vooruitzicht.

Mondkapjes werken wél

Zoals ik eerder al vreesde, de mondkapjes zijn de hel voor het spraakafzien. Dan blijkt de CI toch niet helemaal vlekkeloos te werken. Mondbeeld blijft prettig. Voor mij werkt het mondkapje uitstekend tegen Covid-19. Verblijf in ruimtes met mondkapjes beperk ik tot het absolute minimum. Ten tweede heb ik het gevoel alsof ik onderwater aan het snorkelen ben. Communiceren gaat lastig. Zelf murmel ik zo min mogelijk door mijn mondkapje. Voor je het weet wil iemand een conversatie beginnen met mondkapjes op. Vriendelijk bedankt, maar dat gaan we niet doen. Afrekenen en wegwezen.

Einde in zicht

Gelukkig gaan er inmiddels stemmen op om een einde te breien aan de verplichte mondkapjes. Mogelijk zelfs al volgende week. Je zou bijna vermoeden dat er een aantal slechthorenden keuzes mogen maken. Het ouderwetse gehoorapparaat ga ik na het vertrek van de mondkapjes niet herintroduceren. Het mono geluid bevalt mij prima. Wel een berg aan batterijen over.

Nieuwe uitdagingen

Zodra de mondkapjes in de vuilnisbak kunnen, doemen er nieuwe uitdagingen op aan de horizon. Sociale evenementen met veel mensen. Etentjes met tien vrienden. En natuurlijk moeder van alle uitdagingen: de kringverjaardag.

Geef een reactie

Site Footer