Over progressieve handicaps

Ruim een jaar geleden kreeg ik mijn cochleair implantaat. En echt waar, ik ervaar het dagelijks nog steeds als een wonder.

De periode vóór mijn cochleair implantaat kenmerkte zich door verval van mijn gehoor. Steeds meer sociale activiteiten verschoven van “leuk” naar de uitgebreide lijst “niet haalbaar”. Alleen een-op-een gesprekken in perfecte akoestiek lukte eindelijk nog. Dan blijft er steeds minder over, zeker met jonge kinderen in de buurt.

Je leert je steeds aanpassen aan de nieuwe beperkingen. Alleen zodra je je aangepast hebt, gaat het gehoor stiekem iets achteruit waardoor je weer opnieuw een evenwicht moet vinden. Het kenmerk van een progressieve handicap. De term “progressief” klinkt aardig – vernieuwing, vooruitgang. Maar hier betekent het “aftakeling”.

Sinterklaas met oma gaan we niet meer doen

Ik sprak een familielid van iemand met Alzheimer, die herkende dat afstrepen van leuke dingen ook (“Sinterklaas met oma gaan we niet meer doen”). Maar het verschil is dat daar geen uitzicht bestaat op miraculeus herstel.

Met de CI ben ik in één klap weer grotendeels hersteld én stabiel. De test woordjesherkenning-zonder-context scoor ik 85% verstaan. Dat is exact op de bovenkant van de grens die mij voorgeschoteld werd (“tussen 60% en 85%”). Maar hij Dennis haalt 92%. Dat is dus ook mijn target.

Lukt alles? Nee.

Zo was er deze maand een fail in een telefoongesprek. Een onbekend nummer belde mij, en uit de intonatie kon ik opmaken dat de beller mij kende. Maar terwijl ik als een razende alle mogelijkheden afging in mijn geestelijke rolodex, praatte hij verder. Ik humde verder mee, maar geen idee waarover. “Sorry, ik versta het te slecht. Kan je even een appje sturen?”

Dat was een frustrerende nederlaag. Geen context en het hele gesprek viel in het water.

Brand in het landhuis

Maar goed nieuws. Langzaam gaan er activiteiten vanuit de lijst “niet haalbaar” terug naar “leuk”. Zoals het luisteren naar podcasts en het nog leuk vinden ook. “Brand in het landhuis”, ik vond het machtig mooi.

Nooit eerder podcasts geluisterd. Toen het fenomeen in Nederland populair werd, was het voor mijn gehoor al niet langer haalbaar. Veel in te halen!

Site Footer