10 dingen die ik weer kan met CI

Het is nu twee maanden geleden dat mijn cochleair implantaat werd aangesloten. De eerste week was traditioneel lastig, met stemmen als stripfiguurtjes en storend lawaai van knisperend plastic.

Nu vergeet ik het apparaat zodra ik het ’s ochtends inschakel. Luisteren en verstaan gaat veel beter dan had ik had kunnen vermoeden. Mijn wereld is groter geworden maar vooral makkelijker. Precies op tijd, want met Corona mondkapjes is liplezen onmogelijk geworden.

Dingen die nu weer lukken

  1. Radio luisteren. Niet het belangrijkste maar het voelt als een overwinning. Het meeste gezwets op radio 1 versta ik nu prima. Voorheen had ik überhaupt niet in de gaten dat er een radio aan stond. Live een voetbalwedstrijd luisteren op de radio lukt ook. Maar het is niet altijd duidelijk aan welke kant de penalty niet gegegeven is.
  2. Auto rijden en gesprek voeren. Na afloop van een feestje is het fijn om op de terugweg te kunnen napraten in de auto. Dat lukte meestal niet, en dat was frustrerend (een uur lang zwijgen naast elkaar in de auto, in het donker). Dat kan nu wel.
  3. Tijdens een gesprek even uit het raam kijken. Voorheen betekende even wegkijken tijdens een gesprek dat je de ander niet meer kon volgen. Een variant op met je vingers in je oren zitten. Nu gebeurt het ongemerkt, zonder hobbeltjes in een gesprek.
  4. Smalltalk. Ontspannen praten met mensen die je tegenkomt op het schoolplein of op straat. Voorheen was er altijd sprake van een zekere spanning, “gaat dit gesprek wel lukken met verstaan?”. Small talk is weer gewoon zoals het bedoeld is.
  5. Vergaderen. Het gaat nog steeds niet automatisch, ik moet er bij blijven met mijn hoofd. Voorheen had ik een schrijftolk nodig voor live ondertiteling.
  6. Televisie kijken zonder ondertiteling. Bovendien kan ik meeklagen over de voetbalcommentator bij wedstrijden
  7. Bellen. Ik kan zonder veel problemen telefoongesprekken voeren. De belminuten van mijn telefoonabonnement worden voor het eerst in jaren weer aangesproken. Op één dag meer gebeld dan de afgelopen vijf jaar bij elkaar.
  8. De klok horen tikken. De vaatwasser horen piepen als hij klaar is. Superhandig natuurlijk.
  9. Fluisteren. Als de kinderen slapen in het vakantiehuisje, kunnen we nu in de aangrenzende kamer fluisterend gesprekken voeren.
  10. Podcasts. De trend van podcasts was aan mij voorbij gegaan. Nu luister ik naar de Pantelic podcasts over Ajax. Gedeelde smart is halve smart. Een soort radio, maar dan anders.

Geef een reactie

Site Footer