De luxe van een schrijftolk

Schrijftolken, ik had er nooit over nagedacht. Inmiddels ben ik heel enthousiast. Een schrijftolk is iemand die live ondertiteling verzorgt. De schrijftolk typt in wat er wordt gezegd – en via een schermpje valt alles mee te lezen.

Schrijftolken : nog niet zo makkelijk

Er zijn wel meer mensen die snel kunnen typen. Ik ook wel. Maar net zo snel typen zoals sommige mensen kunnen praten, dat is andere koek. Dat lukt alleen met een speciaal toetsenbord, waarmee lettergrepen per keer worden getikt. Het lettergrepentoetsenbord. De Velotype, voor insiders.

De Velotype

Zo doen ze dat bij live ondertiteling op televisie ook. Maar het is meer dan een technische gadget. Het is een tweejarige HBO opleiding. Bij de Nederlandse Schrijftolken Vereniging weet men er meer van.

30 uur per jaar

Als je voldoende auditief uitgedaagd bent, kun je jaarlijks 30 uur gratis een schrijftolk inzetten. Maar heel strikt in de urennorm is men overigens niet. Een gesprek met een arts, een cursus of de vergadering van de voetbalvereniging – het kan allemaal.

Het inzetten van een schrijftolk op je werk heeft overigens weer andere regels.

Schrijftolk is wennen

Mijn eerste drie uur met een schrijftolk was bij een cursus “EHBO voor kinderen“. In een zaaltje boven de brandweerkazerne kregen we de beginselen bijgebracht van het redden van kinderen in noodsituaties.  Voornaamste advies bleek altijd direct 112 bellen. Drie uur met veel aandacht luisteren, dat was net even te veel uitdaging. Dus speelde ik de schrijftolk joker kaart.

De schrijftolk was Wieke Romijnders. Fris, scherp en toch ontspannen. Via een klein laptop kon ik meelezen met alles wat er werd gezegd door de cursusleiding en andere aanwezigen. De eerste twee minuten vreesde ik dat het geluid van typen storend zou zijn, maar dat went snel. Als een kabbelend riviertje.

Ik ben gewend mensen aan te kijken als ik ze wil verstaan, maar nu was het switchen tussen mensen aankijken en meelezen met Wieke. Even niet opletten en alles missen was geen probleem (bijvoorbeeld de voetbal tussenstanden checken op de telefoon).

Luxe

Bovenal was het een soort luxe gewaarwording, en ik ben soms wel wat luxe gewend. Maar iemand die drie uur lang live ondertiteling verzorgt voor mij alleen – dat is een soort luxe die nauwelijks te overtreffen valt. Plotseling wordt de wereld ook een stuk groter.

Site Footer