Het lijkt een inkoppertje. Onderzoek van Cardiff University heeft uitgewezen dat er een simpele manier is om in een rumoerige omgeving elkaar beter te verstaan. Je hoofd een klein beetje wegdraaien van je gesprekspartner – zodat één oor meer naar de bron van het geluid staat – dat helpt verbazingwekkend goed.
Hoek van 30 graden
Elke slechthorende weet dat liplezen onmisbaar is. Aankijken in een gesprek heeft de hoogste prioriteit. Maar je kan blijven liplezen als je je hoofd met 30 graden draait. Je kijkt niet weg, maar draait een beetje richting de schouders van je gesprekspartner.
Ik heb het geprobeerd in het rumoerige Amsterdamse restaurant Mata Hari. En het werkt goed. Een hoek van dertig graden is niet raar in de praktijk. Voor de duidelijkheid, een hoek van 90 graden is een kwartslag.
Verbetering van 4 decibel
Uit onderzoek bleek dat luisteraars een 4 decibel verbetering constateerden in de verstaanbaarheid. Aan de onderzoeksgroep deden mensen met een normaal gehoor en cochlear implantaat mee. Hoeveel is het verschil van 4 decibel? Volgens de onderzoekers kan dit het verschil betekenen tussen iets perfect verstaan en alles missen wat er gezegd wordt.
Veel slechthorenden hebben horen tussen de 4 en 6 decibel minder dan mensen met een normaal gehoor. In rumoerige omgeving kan dat voldoende zijn om niets meer te kunnen verstaan. Hoofd richting te schouder van de persoon tegenover je, en je kan het tegen elkaar wegstrepen. Dat is de gedachte.
Verder lezen over het onderzoek
Het echte wetenschappelijker onderzoek in The Journal of the Acoustical Society of America is hier terug te lezen. Een lang en ingewikkeld verhaal. Het stuk van Cardiff University is helder, met plaatjes.
Youtube filmpje over het onderzoek
De onderzoekers Jacques A. Grange en John F. Culling hebben er een filmpje van gemaakt. Het is ondertiteld, voor het beste resultaat raden ze een koptelefoon aan.
Featured image by Dimitri Boyarin